Întrebari frecventeÎntrucât producătorul local de apă caldă și energie termică este în procedură de insolvență,nu există nici o garanție că acest sistem, care a funcționat până acum, ar fi putut fi menținut în continuare Rețeaua Magistrală pe care se realiza transportul și furnizarea agentului termic către consumatorii finali, este una veche, concepută să funcționeze pentru 98.000 de apartamente. Doar că în Galați mai puțin de o treime din aceste apartamente mai sunt branșate la sistemul public de termoficare, ceea ce ducea la pierderi mari în sistem.

Pierderile pentru bugetul local pentru plățile pentru livrarea agentului termic în sistem centralizat și subvențiile suportate, se ridică la o valoare de peste 12 milioane de euro pe anul 2017. Această sumă este echivalentul bugetului de investiții pentru anul 2018 de la nivelul Municipiului Galați!

Agentul termic este livrat în sistem centralizat doar pe perioada sezonului rece, adică până la 1 aprilie. După această dată urma doar trecerea la convenția valabilă pentru sezonul cald de livrare a apei calde. În acest caz, Primăria Municipiului Galați suporta pierderi de la bugetul local de aproximativ 2 milioane de lei pe lună!

În aceste condiții, a fost nevoie de o decizie care să pună capăt acestor pierderi uriașe!